Zasebnost

Na spletni strani Sv-Tomaz.si spoštujemo zasebnost spletnih uporabnikov in ne uporabljamo invazivnih piškotkov, ki bi kakor koli shranjevali ali delili podatke o uporabnikih ali njihovih aktivnostih na spletni strani s tretjimi osebami.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki se preko brskalnika naložijo na računalnik ali drugo napravo, s katero uporabnik spleta obišče spletno stran. Piškotki ne povzročajo škode ali okvar delovanja računalnika, temveč zgolj shranijo določene informacije, ki jih lahko spletišče prebere ob naslednjem obisku.

Nekateri piškotki lahko posegajo in ogrožajo zasebnost uporabnikov spleta, saj lahko spremljajo dejavnosti obiskovalcev in jih delijo z tretjimi osebami.

Več o piškotkih si lahko preberete na spletni strani piskotki.net.

Zakonodaja

Zbiranje osebnih podatkov, je v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo dovoljeno le ob izrecnem privoljenju uporabnika. Ker številne spletne strani zbirajo osebne podatke (kot so IP naslovi obiskovalcev) in podatke o aktivnostih brez privoljenja uporabnikov, je na področju EU zahtevano, da vsaka spletna stran objavi seznam piškotkov, ki se uporabljajo, njihovo veljavnost, ter namen uporabe. Za invazivne piškotke, pa je potrebno pridobiti predhodno dovoljenje uporabnikov. Področje spletnih piškotkov v Sloveniji ureja Urad informacijskega pooblaščenca.

Piškotki, ki se uporabljajo na spletni strani Sv-Tomaz.si

1. Sejni piškotek

Spletna stran uporablja sejni piškotek, ki sodi med tako imenovane “sistemske piškotke” oziroma “za delovanje nujno potrebne piškotke”, Naša spletna stran uporablja Joomla CMS sistem, ki avtomatsko naloži piškotke, v kolikor teh nimate izklopljenih v vašem brskalniku. Ti piškotki ne kršijo zasebnosti uporabnikov in ne shranjujejo nikakršnih podatkov o uporabniku ali njegovih dejavnostih. Uporabljajo se zgolj za potrebe spremljanje seje uporabnika. So izrednega pomena za prijavljene uporabnike na spletno stran, saj omogočajo urejanje strani moderatorjem. Vsebujejo zgolj naključno hash kodo.

Primer zapisa piškotka: 1f430b61607c2f9dcd301e290272640d

Ker imajo kratko veljavnost, spletna stran ne prepozna uporabnika naslednjič, ko ponovno obišče spletno stran.

2. Piškotek cc_necessary

To je ravno tako sistemski piškotek. Ima sicer daljšo veljavnost, njegov namen je zgolj to, da ne prikazuje obvestila o piškotkih tistim, ki so ga že prebrali in potrdili. Vrednosti tega piškotka so bodisi “YES”, bodisi “NO”.